Alegerea unui grătar de grădină perfect 0 6815

Cu toții cunoaștem beneficiile pe care mâncarea gătită la grătar o are în fața celei prăjite. Cum în curte dispui de suficient de mult spațiu, de ceva timp te tot gândești să îți cumperi și tu un grătar de grădină, dar nu știi spre ce model să te îndrepți. Din fericire, acest articol îți va prezenta principalele aspecte de care ar fi bine să ții cont înainte de achiziționarea unui astfel de dispozitiv.

Combustibilul

Primul și cel mai important lucru la care ar trebui să te gândești este tipul de combustibil pe care dorești să îl utilizezi atunci când gătești. Vei avea de ales între trei variante, ce vor fi prezentate în continuare.
 

1. Grătar de grădină pe cărbuni sau pe lemn

gratar de gradina

Acestea sunt cele mai des întâlnite modele și pot fi considerate variantele clasice la noi în țară. Sunt foarte simple din punct de vedere al construcției, în principiu având nevoie doar de o vatră în care să se facă focul și un gril montat deasupra acesteia. Desigur că vei putea alege între modele ieftine de grătare din tablă, destul de banale, cu patru picioare și până la variante sofisticate, dotate cu afumătoare sau multe alte funcții, care mai de care mai diferite. Aici totul ține de preferințele tale.
 

2. Grătar de grădină pe gaz

gratar de gradina

Grătarele de grădină pe gaz sunt mai practice față de cele pe cărbune, pentru că poți controla mult mai bine focul și temperatura la care se gătește mâncarea. Ele sunt ceva mai complexe, iar din această cauză și mai scumpe în comparație cu varianta prezentată anterior. Însă vin cu beneficii multiple, printre care se poate enumera și faptul că nu generează foarte mult fum (asemenea unui aragaz). Astfel, le vei putea utiliza și în spații semi-închise, cum ar fi balconul sau terasa casei, fără să superi vecinii sau invitații.

Majoritatea vin cu un compartiment special sub focar, unde se fixează butelia de la care este alimentată flacăra. Mare parte a bucătarilor profesioniști prefera astfel de grătare, în detrimentul celorlalte variante, datorită avantajelor enunțate anterior.
 

3. Grătar de grădină electric

gratar de gradina

Grătarele de grădină electrice controlează cel mai bine temperatura la care vei găti mâncare dintre toate cele trei variante de grill-uri existente pe piață. Generează foarte puțin fum, motiv pentru care vor putea fi utilizate chiar și în interiorul casei. Din păcate, ele nu sunt foarte agreate de către bucătari din cauza limitărilor generate de sistemul de alimentare. Ori de câte ori vei dori să gătești, va trebui să scoți suficiente prelungitoare, pentru a putea alimenta grătarul. O altă variantă ar fi fixarea acestuia într-un loc apropiat de o priză, dar trebuie să ai grijă ca furtunul electric să rămână în permanență uscat.

Materialele utilizate în construcția grătarelor

În funcție de bugetul alocat, vei avea de ales între grătare de grădină din tablă, aluminiu, oțel inoxidabil sau chiar fontă. Bineînțeles că prețul va fi dictat de calitatea materialelor, așa că gândește-te de două ori înainte de a alege variantele cele mai ieftine. Se poate să nu țină nici pe departe la fel de mult ca altele ceva mai scumpe.

Portabilitate

gratar de gradina

Un alt aspect destul de important ține de portabilitatea grătarului. Va trebui să te gândești dacă după ce îl cumperi vei avea de gând să îi schimbi poziția în care l-ai fixat inițial sau dacă va rămâne în același loc ani de-a rândul. Un model de 20 kg va fi mult mai ușor de mutat în comparație cu unul de 150, așa că alege cu grijă.

Dimensiunea suprafeței de gătit

Dimensiunea suprafeței de gătit este direct proporțională cu cea a grătarului, dar și cu numărul de persoane pentru care vei găti. Va fi inutil să achiziționezi un grătar de grădină pe gaz cu 3 arzătoare, dacă în mod uzual nu gătești decât pentru două persoane. Dar și vice-versa este la fel de importantă. Dacă atunci când faci un grătar îți place să strângi toate rudele și toți prietenii la tine, un grill de mici dimensiuni poate însemna că vei rata toată distracția stând și gătind.

Sperăm că sfaturile ce au fost enunțate în acest articol îți vor fi de folos în alegerea viitorului grătar de grădină. Autorii articolului speră să ai parte de vreme frumoasă, să te poți bucura de noua achiziție.

Cât de util ți s-a părut articolul?

Click pe o stea pentru a acroda o notă

Media / 5. Număr voturi

No votes so far! Be the first to rate this post.

Numele meu este Irina Ignătescu și sunt medic veterinar cu mai bine de cinci ani experiență atât cu animăluțele de companie, cât și cu creaturile puțin mai măricele, din ferme.

Cam de doi ani am început să scriu articole pentru diverse site-uri și bloguri. Dacă la început ele erau din domeniul meu de activitate, cu timpul mi-am extins puțin zonele de interes. În prezent vei putea citi articole scrise de mine despre lifestyle, wellbeing, diete, antrenamente de fitness (în timpul liber practic și bodybuilding, atunci când nu muncesc prea mult), tehnologie, biciclete și design interior.

Bineînțeles că această listă se modifică de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le am, dorința mea fiind de o continuă dezvoltare.

Sper să îți placă felul în care scriu. Dacă nu, sunt deschisă la critici constructive, iar dorința personală este ca toți cititorii articolelor făcute de mine care doresc să îmi dea un sfat sau o idee, să o facă. Chiar voi ține cont de fiecare review în parte, pentru că doar așa putem evolua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.