Suplimente nutritive pentru începători 0 6510

suplimente nutritive

Ce suplimente nutritive să iau?

 „Ce suplimente nutritive trebuie să iau?”. Iată una dintre cele mai frecvente întrebări pe care mare parte a începătorilor în tainele fitness-ului și-o pun. La o simplă căutare pe internet vei găsi zeci sau poate chiar sute de așa-numite „formule câștigătoare”, una mai scumpă decât cealaltă, toate promițând rezultate impresionante. Dar de unde știi care dintre aceste suplimente nutritive sunt bune și care nu?

suplimente nutritive

Ei bine, din cauză că și eu m-am confruntat cu exact aceeași întrebare atunci când abia m-am apucat de sală, m-am gândit să scriu acest ghid, care sper să îți fie de folos și să te scutească de timpul pierdut în căutarea combinației ideale de suplimente. Așadar, iată o listă cu ce vei avea nevoie.

Proteină din zer

Probabil că știi deja acest lucru, dar o să ți-l mai spun o dată. Pentru a-ți construi, dezvolta și menține masa musculară, ai nevoie de o cantitate mare de proteină. Aceasta poate fi obținută fără nici un fel de probleme și din alimentație, atunci când ai timp să îți gătești și să mănânci sănătos.

proteina

Din păcate, lucrul acesta nu este posibil de fiecare dată. În general, ca o medie, pentru dezvoltarea musculaturii corpul unui sportiv are nevoie în jur de 2 g de proteină pe kg. Așadar, pentru cineva ce cântărește 70 kg, asta înseamnă 140 g proteină pură.

Ca să îți faci o idee, un ou mare are în jur de 6 g proteină, în vreme ce ½  kg de piept de pui va oferi în jur de 80 – 90 g proteină. Așa că, după cum îți poți da seama și singur, cei care au un program de lucru de 8 – 9 ore pe zi vor avea mari dificultăți în a-și atinge necesarul proteic strict din alimentație, ori pentru a o face, ar trebui să își petreacă toate orele libere pregătindu-și mâncarea și gustările.

Deci care este rezolvarea, te întrebi? Proteina din zer sau whey protein, firește. În mod cert ai auzit despre aceste suplimente nutritive, care reprezintă baza culturismului internațional, și pe bună dreptate. Numai modelele de pe site-urile de socializare precum The Rock sau Terry Crews își permit să gătească și să mănânce suficient de mult pentru a-și atinge necesarul zilnic de macronutrienți. Dar ține cont că ei sunt plătiți pentru a arăta bine. Restul muritorilor de rând apelează la proteina din zer (mai multe informații despre whey protein găsești aici).

proteina din zer

Și de departe cea mai bună alegere este proteina din zer Gold Standard cu care vin cei de la Optimum Nutrition. Așa cum le spune și numele, folosesc un standard ridicat în fabricarea acestor suplimente nutritive. Așa că vei avea asigurat, la fiecare cupă, un raport optim de proteină (24 g), lipide și carbohidrați.

O variantă ceva mai ieftină, dar aproape la fel de bună, este cea oferită de firma MyProtein, Impact Whey Protein. Și ei vin cu o cantitate acceptabilă de proteină per porție, de 20 g.

Ambele exemple au o mare varietate de arome, adaptându-se tuturor gusturilor și preferințelor potențialilor clienți.

Creatină monohidrată

Există extrem de multe studii realizate în ultimii ani pe aceste suplimente nutritive. Ele au demonstrat că sportivii care folosesc creatină monohidrată în timpul antrenamentelor observă o mărire a ratei de recuperare musculară, dar și o creștere a performanței și a randamentului din timpul exercițiilor.

creatina

Creatina monohidrată este un compus organic azotat ce ajută la reținerea apei în mușchi și care este sintetizat în pancreas, ficat și rinichi din aminoacizi precum arginina, motionina și glicina. Este produsă de către organism, cam 1 – 2 g/zi, dar poate fi obținută și natural, din carne sau din pește, ce conțin o cantitate de 4 – 5 g creatină pe kg.

Cum zilnic ai nevoie de cel puțin 5 g creatină monohidrată pentru o recuperare musculară rapidă, îți dai seama și singur că această cantitate este greu de obținut doar din alimentație. Așa că dacă vrei să faci mai multe repetări, să ridici greutăți mai mari și să îți mărești forța cu care împingi, folosește suplimente nutritive.

creatina monohidrata

Cea mai bună variantă ce poate fi achiziționată din mediul online este oferită de firma Natural Plus și este disponibilă pe site-ul Emag. Prețul de achiziție nu este unul mare, iar rezultatele nu vor ezita să apară, încă de la primele doze luate.

Cei ce doresc suplimente nutritive puțin mai ieftine pot merge pe mâna compusului de la Optimum Nutrition, de pe același portal online.

Amintește-ți să bei multă apă, cel puțin 2- 3 litri pe zi, atunci când iei suplimente nutritive ce conțin creatină monohidrată.

Complex de vitamine și minerale

Mineralele și vitaminele sunt extrem de importante în toate procesele biologice ale corpului uman, asigurând în același timp o bună funcționare a organismului. Toate organele au nevoie de acești micronutrienți, de la oase, dinți, păr, până la sânge și mușchi.

vitamine si minerale

Vitaminele și mineralele sunt extrem de importante în transmiterea impulsurilor electrice care controlează contracțiile musculare, secreția hormonilor, digestia și multe altele. Indiferent cât de bine echilibrată ar fi dieta ta, este aproape imposibil să nu ai carențe în ceea ce privește cantitatea necesară de vitamine și minerale.

Cu atât mai mult, persoanele care se antrenează intens tind să sufere de deficiențe minerale, din cauza faptului că organismul lor va consuma cantități mult mai mari de micronutrienți în procesele de reconstrucție și regenerare musculară.

minerale si vitamine

Din această cauză, suplimente nutritive de vitamine și minerale sunt absolut necesare pentru cei ce merg des la sala de fitness. Complexul Opti-Men și Opti-Women al celor de la Optimum Nutrition asigură necesarul de micronutrienți al sportivilor.

Omega 3

Fie că ne place sau nu, corpul uman are nevoie și de grăsimi pentru a se păstra sănătos și puternic. Cu siguranță știi că există mai multe tipuri de grăsimi:

  • Grăsimi trans, care sunt cele mai dăunătoare organismului, fiind responsabile pentru o mulțime de boli ce nici nu are sens să fie enumerate aici
  • Grăsimi saturate – se credea că sunt și ele foarte dăunătoare funcționării corespunzătoare a corpului, dar în ultima vreme încep să apară studii care arată că, în cantități potrivite, sunt chiar benefice sănătății
  • Grăsimi nesaturate, care sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, printre beneficii regăsindu-se întărirea sistemului imunitar, reglarea colesterolului, menținerea sănătoasă a inimii, creșterea ratei metabolice, controlul hormonilor etc.

Așadar, fără așa-numitele „grăsimi bune”, nu putem funcționa cum trebuie. Cel mai simplu mod de obținere al acestora pe cale naturală este din pește. Dar ce ne facem noi, cei cărora nu ne place să vedem pești decât prin acvariile grădinilor zoologice și nicicum în farfuria din fața noastră? Apelăm la suplimente nutritive, desigur.

omega 3

Tot pe site-ul celor de la Emag vei găsi suplimente de Omega 3 fabricate de cei de la MyProtein, ce vin cu un preț acceptabil și cu o cantitate bună de compus per fiecare capsulă.

Extrem de multă determinare și rigurozitate

Acest „supliment” nu poate fi achiziționat de nicăieri, din păcate, dar este cel mai important dintre toate. Degeaba urmezi toate celelalte puncte expuse mai devreme și îți faci stocuri de suplimente nutritive pentru trei ani de acum încolo. Dacă nu te antrenezi riguros, nu ești determinat și nu tragi de tine în fiecare zi să te auto-depășești, nu vei reuși să îți atingi obiectivele impuse.

În plus, trebuie să amintim că oricât de multe suplimente nutritive ai lua, acestea vor fi total ineficiente fără o dietă responsabilă și foarte bine echilibrată. Nu te ajută cu nimic dacă după un antrenament extrem de intens, iei o cupă de proteină, iar apoi te oprești la shaormeria din colț și „guști una mare cu de toate”.

Însă, cu devotament, încredere în tine și multă dăruință vei reuși să îți schimbi aspectul și să nu îți mai fie rușine la anul să îți dai tricoul jos atunci când ajungi la plajă. Iar asta ne dorim cu toții, nu-i așa?

Cât de util ți s-a părut articolul?

Click pe o stea pentru a acroda o notă

Media / 5. Număr voturi

No votes so far! Be the first to rate this post.

Numele meu este Irina Ignătescu și sunt medic veterinar cu mai bine de cinci ani experiență atât cu animăluțele de companie, cât și cu creaturile puțin mai măricele, din ferme.

Cam de doi ani am început să scriu articole pentru diverse site-uri și bloguri. Dacă la început ele erau din domeniul meu de activitate, cu timpul mi-am extins puțin zonele de interes. În prezent vei putea citi articole scrise de mine despre lifestyle, wellbeing, diete, antrenamente de fitness (în timpul liber practic și bodybuilding, atunci când nu muncesc prea mult), tehnologie, biciclete și design interior.

Bineînțeles că această listă se modifică de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le am, dorința mea fiind de o continuă dezvoltare.

Sper să îți placă felul în care scriu. Dacă nu, sunt deschisă la critici constructive, iar dorința personală este ca toți cititorii articolelor făcute de mine care doresc să îmi dea un sfat sau o idee, să o facă. Chiar voi ține cont de fiecare review în parte, pentru că doar așa putem evolua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.