Tot ce trebuie să știi despre un aparat de aer condiționat 0 10213

Cu siguranță zilele acestea, când luna mai a venit cu temperaturi de iulie, nu poți să nu te gândești la căldurile care ne așteaptă pe viitor. Așa că în serile când este prea cald pentru a adormi, te vezi căutând pe internet detalii despre tipurile de aparate de aer condiționat existente pe piața noastră. Din fericire pentru tine, în acest articol vei găsi toate informațiile de care ai nevoie. De la aparate fixe, multisplit, casetate sau mobile tot ce trebuie să știi va fi prezentat aici. Așadar, citește în continuare.

Ce este aerul condiționat?

Termenul de ”aer condiționat” a apărut în anul 1906, când un inginer american, Stuart Cramer, a reușit să amelioreze calitatea aerului din interiorul unei fabrici de textile. Prin intermediul unor instalații speciale, acesta era controlat, modificându-i-se condițiile climatice. De aici și denumirea de ”condiționat”.

Dacă în Statele Unite multe dintre blocurile centrelor urbane majore ce sunt fabricate după anii 1950 vin din dotare cu aparate de aer condiționat, la noi doar 20 % dintre ele au în prezent astfel de dispozitive, aproape toate fiind montate de către proprietari.

Tipuri de aparate de aer condiționat, în funcție de sistemul de instalare

În funcție de sistemul de instalare, există mai multe variante de aparate de aer condiționat disponibile în prezent pe piață, iar cele mai întâlnite opțiuni vor fi prezentate în cele ce urmează:

Split

Unitățile split sunt cele mai des întâlnite aparate de aer condiționat. Ele vin formate dintr-o unitate care se montează pe partea exterioară a clădirii (care cuprinde compresorul de răcire și ventilatorul) și una interioară (care trage aerul cald din cameră și care controlează intensitatea și direcția aerului condiționat). De aceea poartă și denumirea amintită mai devreme, în engleză ”split” traducându-se ca ”împărțit”.

Există și aparate de aer condiționat multisplit, al căror aer este pompat de la aceeași unitate exterioară către fiecare dintre cele două, trei sau chiar patru unități interioare. Unitățile sunt conectate între ele printr-un canal de aer și alte câteva cabluri electrice.

Tip casetă

Fixarea unor aparate de aer condiționat tip casetă este strict dependentă de prezența tavanelor false, iar tocmai din această cauză le vei întâlni cel mai adesea în clădirile de birouri și mai rar prin casele oamenilor. Dată fiind amplasarea lor în partea centrală a camerei, aerul condiționat va fi dispersat mult mai bine pe întreaga suprafață a încăperii. Astfel că nu va mai trebui să folosești o intensitate prea mare a jetului de aer pentru a răci întreaga cameră, ca în cazul variantelor prezentate anterior.

Ele sunt tot de tip split, în sensul că sunt compuse dintr-o unitate exterioară și una interioară, casetată.

 

Mobile

Pentru cei ce sunt ceva mai reticenți la ideea de a găuri pereți sau care nu știu exact unde să fixeze unitatea interioară, există aparate de aer condiționat mobile. Acestea, spre deosebire de variantele prezentate până acum, vin cu compresorul fixat în unitatea interioară, care este și mobilă.

Așadar, sistemul de funcționare va fi unul diferit față de aparatele split. Aerul este tras din încăpere în aparat, trecut printr-un filtru care îl purifică, i se reduce umiditatea în timp ce este răcit, iar apoi este suflat înapoi în cameră.

Și aceste aparate de aer condiționat mobile vor produce aer cald în urma procesului de răcire, care va trebui evacuat. Evacuarea se face prin intermediul unui furtun, ce trebuie amplasat în exteriorul camerei. Astfel că va trebui să stai cu geamul întredeschis, ceea ce va duce, logic, la o scădere a randamentului aparatului. Desigur că vei avea și posibilitatea de a găuri peretele exterior pentru a fixa tubulatura de evacuare, dar atunci se va pierde mobilitatea dispozitivului.

Totodată, în urma procesului de răcire a aerului, va rezulta apă, care în cazul aparatelor split este evacuată prin furtunul de drenare. Aici, aceasta se va acumula la baza dispozitivului și va trebui să îți amintești să o golești din când în când.

 

Climatizare

Acest sistem este unul extrem de performant, ideal pentru construcțiile noi. Așadar, în faza de proiect se calculează puterea necesară pentru a răci fiecare încăpere din clădirea respectivă, trăgându-se prin tavan sau prin pereți tuburi care vor ajuta la răcirea uniformă a tuturor încăperilor. Din cauza complexității montării și întreținerii acestor sisteme, nu le vei întâlni prea des în locuințele private.

Acum că știi după ce să te uiți, nu mai rămâne decât să te decizi spre ce tip de dispozitiv ai vrea să te îndrepți. În articolele din săptămânile viitoare se va prezenta și cum să alegi aparatul de aer condiționat perfect, după funcțiile pe care le are sau puterea nominală.

Cât de util ți s-a părut articolul?

Click pe o stea pentru a acroda o notă

Media / 5. Număr voturi

No votes so far! Be the first to rate this post.

Numele meu este Irina Ignătescu și sunt medic veterinar cu mai bine de cinci ani experiență atât cu animăluțele de companie, cât și cu creaturile puțin mai măricele, din ferme.

Cam de doi ani am început să scriu articole pentru diverse site-uri și bloguri. Dacă la început ele erau din domeniul meu de activitate, cu timpul mi-am extins puțin zonele de interes. În prezent vei putea citi articole scrise de mine despre lifestyle, wellbeing, diete, antrenamente de fitness (în timpul liber practic și bodybuilding, atunci când nu muncesc prea mult), tehnologie, biciclete și design interior.

Bineînțeles că această listă se modifică de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le am, dorința mea fiind de o continuă dezvoltare.

Sper să îți placă felul în care scriu. Dacă nu, sunt deschisă la critici constructive, iar dorința personală este ca toți cititorii articolelor făcute de mine care doresc să îmi dea un sfat sau o idee, să o facă. Chiar voi ține cont de fiecare review în parte, pentru că doar așa putem evolua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.