Este bună sau nu o mașină de spălat vase și cum alegi una? 0 8640

Mașina de spălat vase – un ajutor extrem de util în fiecare casă

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca fix în toiul unei petreceri reușite pe care o dai la tine acasă, să îți dai seama că, mai devreme sau mai târziu, toate vasele pe care le-au utilizat musafirii vor trebui spălate, la mână, de către tine? Zeci de farfurii, tacâmuri și pahare, ore întregi pierdute în fața chiuvetei, frecând cu buretele resturile de mâncare și băutură. Dar ce ai zice dacă ți-am spune că de acum încolo nu va mai trebui să te întristeze aceste aspecte? O mașină de spălat vase ți-ar putea prelua toate aceste atribuțiuni.

mașină de spălat vase

Pentru persoanele care nu știu prea multe despre aceste electrocasnice, articolul de față va fi extrem de potrivit. Aici vei găsi toate avantajele și dezavantajele cu care ele vin, precum și principalele aspecte după care să te uiți înainte să alegi cea mai bună mașină de spălat vase. Fără a mai lungi vorba, haide să începem.
 

Avantajele cu care vine o mașină de spălat vase

Ne-am gândit ca, înainte de toate, să enumerăm câteva dintre avantajele de a avea un astfel de dispozitiv în casă. Acestea ar fi următoarele:
 

Comoditate

Probabil unul dintre cele mai mari avantaje cu care vine o mașină de spălat vase este reprezentată de comoditatea și economia de timp pe care ți-o oferă ție, proprietarului. În loc să stai aplecat deasupra chiuvetei și să iei la mână fiecare farfurie în parte, doar le încarci pe toate în cuva mașinii și apeși butonul de pornire.

masina de spalat vase mica

De fapt, Departamentul Energetic din Statele Unite ale Americii a studiat fenomenul și a concluzionat că, cu ajutorul unei mașini de spălat vase, persoanele economisesc, în medie, circa 230 de ore în fiecare an. Dacă te gândești, asta înseamnă puțin sub 10 zile. Timp pe care altfel l-ai pierde făcând o treabă nu foarte îndrăgită de nimeni, haide să fim sinceri.
 

Calitatea spălării

Nu doar că nu va mai trebui să freci tu vasele, dar la final, acestea vor arăta și mult mai bine. Știi cât de mult îți ia să ștergi fiecare urmă de apă de pe pahare sau veselă, pentru ca acestea să arate perfect? Ei bine, după un program de spălare în mașina de spălat, toate vasele vor ieși exact așa. Nu va mai trebui să le freci minute în șir cu prosopul.

masina de spalat vase 6 seturi

Acest fapt se datorează în principal temperaturii mari la care ele sunt spălate. Adesea, apa este încălzită la 70 °C, mult superioară celei cu care spălăm noi, la mână. Astfel că vasele vor fi mai bine dezinfectate și curățate. În plus, uscarea este una cu jet de aer, care îndepărtează și cel mai mic strop de apă, rezultând perfecțiune.
 

Economisești energie

Cu toate că este un lucru contraintuitiv, dar de fapt, o mașină de spălat vase te va ajuta să economisești bani. Tot studii din Statele Unite au arătat că, cu ajutorul unui asemenea electrocasnic, vei putea pe an să pui deoparte peste 40 $, bani pe care altfel i-ai cheltui pe energia necesară încălzirii apei utilizată la spălarea vaselor și a curentului consumat de becul din bucătărie, care cel mai adesea trebuie să stea pornit cât timp ești aplecat deasupra chiuvetei.

mașini de spălat vase

Mai mult decât atât, vei economisi până la 19.000 l de apă pe an. 19 m3 care sunt utilizați pentru spălarea și clătirea farfuriilor și a veselei. Nu doar că vei economisi bani, dar vei ajuta și planeta, consumul mai mic de apă reducând poluarea atmosferei.
 

Nu riști să spargi vasele

Riscul ca o farfurie să îți scape din mâini și să se spargă în chiuvetă în timp ce o speli de mână este destul de mare. Din cauza soluției de curățat, suprafața de contact devine alunecoasă și se pot întâmpla accidente. O mașină de spălat vase elimină complet acest risc. Dacă introduci cu grijă vasele în ea, iar apoi le scoți atent, acestea nu au cum să se spargă.
 

Dezavantajele unei mașini de spălat vase

Chiar dacă nu sunt multe, aceste electrocasnice vor veni și cu unele dezavantaje. Printre ele, enumerăm:

  • În primul rând, trebuie să amintim costul de achiziție, care chiar dacă nu este unul extrem de ridicat, va depăși 1000 lei, pentru un model acceptabil din punct de vedere calitativ
  • În funcție de modul și frecvența în care este utilizată, o mașină de spălat se poate să îți mărească factura de energie electrică
  • Dacă nu ești atent la modul de încărcare a vaselor, acestea se poate să nu iasă chiar perfect curate
  • Nu toate modelele și tipurile de vase pot fi introduse într-o mașină de spălat

 

După ce trebuie să te uiți înainte de a alege o mașină de spălat vase

Acum, că am stabilit cam care ar fi avantajele și dezavantajele acestor dispozitive, haide să vedem și cam care ar fi principalele aspecte de care ar fi bine să ții cont înainte de a le achiziționa.
 

Tipul de mașină de spălat vase

În funcție de nevoile consumatorilor, vei avea de ales între două mari tipuri de mașini de spălat. Acestea sunt:
 

1. Mașină de spălat vase compactă

Acestea sunt variantele standard, ce sunt foarte asemănătoare unei mașini de spălat rufe. Ele pot fi poziționate oriunde în casă, fie în bucătărie, hol sau living atâta timp cât ai un racord pentru intrarea apei, unul pentru ieșire și o priză electrică în apropiere. Sunt de sine stătătoare.

mașină de spălat vase compactă
 

2. Mașină de spălat vase incorporabilă

Această variantă este la tot mai mare căutare în ultima vreme. Poate fi ascunsă foarte bine în fantele special create în interiorul mobilei, astfel că nu va mai trebui să te gândești dacă se potrivește ori nu decorului ales de tine. Trebuie să ai grijă, totuși, ca mobila să aibă un gol suficient de mare lăsat, unde să intre dispozitivul pentru care optezi.

masina de spalat vase incorporabila
 

Dimensiune

Desigur că fiecare dintre variantele prezentate mai sus va veni cu diferite dimensiuni și volume. Volumul este dat de numărul de seturi ce pot fi spălate la un singur program. Spre exemplu, o mașină de spălat vase 6 seturi (cea mai mică opțiune) va avea lățimea de 45 cm, în vreme ce modelele cele mai mari, de 14 seturi, vor avea 60 cm.
 

Consumul energetic

Clasa energetică cu care vine o mașină de spălat vase va determina nu doar consumul de energie electrică, dar și cel al apei, necesar pentru fiecare spălare.

Desigur că acest consum este unul care va fi influențat foarte tare și de capacitatea dispozitivului. Spre exemplu, o mașină de spălat vase mică va necesita în jur de 7 l de apă, în timp ce una de mari dimensiuni, circa 13 l.

Sfatul nostru este să alegi modele din clase energetice superioare, A, A+, A++ sau chiar A+++. Fiecare „+” adăugat reprezintă o scădere cu 20 % a consumului de energie. În plus, alege variante adaptate familiei tale. Dacă de cele mai multe ori nu iau masa mai mult de 4 inși, ar fi ideală o mașină de spălat vase 6 seturi, nu una pentru 13 seturi, care automat va necesita mai multe resurse.
 

Flexibilitatea aranjării seturilor

Există mașini de spălat vase care vin, pentru adaptarea nevoilor utilizatorilor, cu suporți de farfurii și tacâmuri ce pot fi detașați sau rabatabili. Aceste dispozitive sunt ideale, în special în eventualitatea în care vei avea de spălat mai multe platouri sau boluri de mari dimensiuni. Variantele nedetașabile, te vor încurca puțin.
 

Programe utilizate

Cu cât o mașină de spălat vase are mai multe programe, cu atât mai bine. Printre variante, putem enumera spălare delicată, rapidă, îndelungată, normală. Variantă ECO, care să consume mai puțină energie, pentru vase nu foarte murdare sau încărcare la jumătate. Uscare cu jet de aer și multe alte opțiuni pe care le vei găsi foarte utile.

Sperăm că vei considera acest articol util în alegerea noii tale mașini de spălat vase. Te încurajăm să apelezi la un profesionist în momentul instalării și să te asiguri că toate furtunurile sunt bine prinse, înainte de prima utilizare.

Cât de util ți s-a părut articolul?

Click pe o stea pentru a acroda o notă

Media / 5. Număr voturi

No votes so far! Be the first to rate this post.

Numele meu este Irina Ignătescu și sunt medic veterinar cu mai bine de cinci ani experiență atât cu animăluțele de companie, cât și cu creaturile puțin mai măricele, din ferme.

Cam de doi ani am început să scriu articole pentru diverse site-uri și bloguri. Dacă la început ele erau din domeniul meu de activitate, cu timpul mi-am extins puțin zonele de interes. În prezent vei putea citi articole scrise de mine despre lifestyle, wellbeing, diete, antrenamente de fitness (în timpul liber practic și bodybuilding, atunci când nu muncesc prea mult), tehnologie, biciclete și design interior.

Bineînțeles că această listă se modifică de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le am, dorința mea fiind de o continuă dezvoltare.

Sper să îți placă felul în care scriu. Dacă nu, sunt deschisă la critici constructive, iar dorința personală este ca toți cititorii articolelor făcute de mine care doresc să îmi dea un sfat sau o idee, să o facă. Chiar voi ține cont de fiecare review în parte, pentru că doar așa putem evolua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.