Ce ar fi bine să știi înainte de a alege o mașină de tuns iarba 0 6271

Cât de plăcut este sentimentul de a te relaxa după o zi istovitoare de muncă? Și cum altfel să te odihnești dacă nu în balansoarul din curtea din spatele casei, cu un pahar de vin în mână, admirând mica oază de natură pe care o deții? Desigur că pentru un aspect cât mai îngrijit al casei, gazon este bine să fie tăiat la linie. Astfel că te vezi nevoit să te uiți după o mașină de tuns iarba.

Din fericire pentru tine, acest articol îți va dezvălui tot ce trebuie să știi despre aceste echipamente. De la modul de alimentare, la propulsie, ori tipul lamelor de tăiere, aici vei găsi toate informațiile de care ar fi bine să ții cont înainte de a alege o mașină de tuns iarba.

În funcție de tipul de alimentare, există mai multe variante

Manuală

Mașina de tuns iarba manuală reprezintă cel mai simplu model de echipament de acest gen. Este format dintr-un cadru metalic, cu roți de o parte și de alta a unui cilindru tăietor. Propulsia mașinii se face cu ajutorul tău, nemaifiind nevoie de cabluri electrice, carburant, motor etc. Reprezintă alegerea ideală pentru persoanele care dispun de suprafețe mici de teren și netede. Totodată, ținând cont că rotirea cilindrului cu lame se realizează prin împingerea utilajului, acesta este perfect pentru cei ce nu au o problemă cu efortul fizic.

Electrică

Mașina de tuns iarba electrică vine cu motoare destul de ecologice, ce nu produc prea mult zgomot și nici nu poluează. Ele sunt alimentate electric, fiind conectate la o priză normală, de 220 V, prin intermediul unui cablu. Din păcate, funcționalitatea lor este limitată de dimensiunea cablului electric. Dacă dispui de o suprafață mare de teren, cu toate că viteza de tăiere a ierbii a acestor utilaje este mare, vei avea nevoie de unul sau mai multe prelungitoare, pentru a putea ajunge în toate colțurile curții.

Cu acumulator

Cu toate că mașina de tuns iarba cu acumulator este tot una electrică, ne-am decis să o trecem separat, pentru că spre deosebire de modelul prezentat anterior, vine cu marele avantaj de a nu fi condiționată de cablul de alimentare. Va trebui, totuși, să ai grijă ca acumulatorii să fie încărcați înainte de a te apuca de treabă. Și totodată, ține cont că autonomia acestor utilaje nu este chiar excelentă. Așa că se poate ca acumulatorii să se golească mai repede decât te aștepți și să rămâi cu jumătate de curte neterminată.

Pe benzină

Mașina de tuns iarba pe benzină este indicată pentru cei ce au suprafețe mari de  teren. Vine cu un motor cu ardere internă, în doi sau patru timpi, care va fi destul de zgomotos și mult mai poluant, în comparație cu varianta electrică. Chiar și așa, te vei putea bucura de o libertate unică de mișcare, nemaifiind condiționat de distanța de la priză. Totodată, puterea de tăiere a ierbii va fi una mare.

În funcție de sistemul de tăiere, ai două variante

Cu cilindru

Acest sistem de tăiere al ierbii este cel mai adesea întâlnit pe mașini de tuns iarba manuale. Cilindrul este format din lame elicoidale, care atunci când utilajul se deplasează spre înainte se învârt și taie iarba, la distanță mică de sol. Gazonul este prins între două dintre lame și este tăiată vertical, la fel ca și cum ar face-o un foarfece. Funcționează foarte bine pe teren drept, dar nu impresionează când acesta este vălurit sau cu denivelări.

Rotative

Acest tip de tăiere este adesea întâlnit pe modelele electrice sau pe benzină. Principiul de funcționare este destul de simplu: două sau mai mult lame se rotesc în jurul unui ax și secționează iarba care ajunge în dreptul lor, asemănător unei coase manuale. Spre deosebire de varianta prezentată anterior, acest sistem poate fi folosit și pe suprafețe care nu sunt netede.

După tipul de propulsie, există patru variante

Tractor

Un tractor de tuns iarba este un utilaj, care așa cum îi spune numele, este un adevărat tractor. El vine cu un sac colector de mari dimensiuni și motor de 6 – 8 CP, volan, accelerație, ambreiaj, exact ca o mașină normală. În general este folosit de către persoanele ce au terenuri de foarte mari dimensiuni, ori în interiorul arenelor sportive.

Autopropulsat

Sunt acele utilaje care vin cu motor ce ajută la propulsia lor. Acestea pot fi electrice sau pe benzină, așa cum a fost amintit ceva mai devreme.

Tractat

Ceva mai rar întâlnită la noi în țară, dar pe care le-am văzut prin filmele americane, aceste mașini de tăiat iarba au nevoie de un ATV care să le tracteze.

Împins

În acest segment putem include mașinile de tăiat iarba manuale, însă nu doar ele. Există și modele electrice și pe benzină, al căror motor este utilizat doar pentru punerea în mișcare a lamelor, iar propulsia trebuie realizată manual, prin împingere, de către utilizator.

Indiferent spre ce variantă decizi să te îndrepți, îți sugerăm să ai mare grijă la utilizarea mașinilor de tăiat iarba. Amintește-ți întotdeauna să îți iei măsuri de protecție (ochelari, în cazul în care îți sare ceva în ochi, mănuși și bocanci, care să nu permită lamelor să îți taie degetele) și să fii atent la mânuirea lor.

Cât de util ți s-a părut articolul?

Click pe o stea pentru a acroda o notă

Media / 5. Număr voturi

No votes so far! Be the first to rate this post.

Numele meu este Irina Ignătescu și sunt medic veterinar cu mai bine de cinci ani experiență atât cu animăluțele de companie, cât și cu creaturile puțin mai măricele, din ferme.

Cam de doi ani am început să scriu articole pentru diverse site-uri și bloguri. Dacă la început ele erau din domeniul meu de activitate, cu timpul mi-am extins puțin zonele de interes. În prezent vei putea citi articole scrise de mine despre lifestyle, wellbeing, diete, antrenamente de fitness (în timpul liber practic și bodybuilding, atunci când nu muncesc prea mult), tehnologie, biciclete și design interior.

Bineînțeles că această listă se modifică de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le am, dorința mea fiind de o continuă dezvoltare.

Sper să îți placă felul în care scriu. Dacă nu, sunt deschisă la critici constructive, iar dorința personală este ca toți cititorii articolelor făcute de mine care doresc să îmi dea un sfat sau o idee, să o facă. Chiar voi ține cont de fiecare review în parte, pentru că doar așa putem evolua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.