De ce trebuie să alegi un ghiozdan bun 0 6279

De ce trebuie să alegi un ghiozdan bun pentru noul an școlar

ghiozdan

În sfârșit a venit toamna. Aerul răcoros și proaspăt ne încurajează să ieșim din casă la plimbare, iar covorul de frunze căzute pe aleile parcurilor creează un efect mirific. Din păcate, această perioadă de o frumusețe aparte este una nu la fel de fericită pentru copii, care trebuie să se reîntoarcă la școală. Cum niciodată nu poți spune că știi prea multe, ne-am gândit să îți prezentăm câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont pentru a alege un ghiozdan cât mai bun pentru cel mic.

Ține seama de sănătatea celui mic

Studiile au arătat că un ghiozdan necorespunzător sau care este construit defectuos îi poate agrava problemele cu coloana ale celui mic. Medicii specialiști ortopezi susțin că nu rucsacul în sine va duce la apariția unei scolioze sau spondiloze, însă acesta va favoriza dezvoltarea bolilor sau a altor afecțiuni ale coloanei vertebrale.

ghiozdan emag

Conform unor date furnizate de Institutul Național de Statistică, peste 5 % dintre copii suferă de diverse afecțiuni ale coloanei, în vreme ce 60 % dintre cei mici se plâng de faptul că îi doare spatele din cauză că trebuie să care o greutate prea mare în ghiozdan. Cu atât mai mult aceste statistici vor crește dacă alegem un ghiozdan copii de proastă calitate.

Printre principalele probleme de sănătate date de un ghiozdan neadecvat și prea greu se pot enumera:

  • comprimarea discurilor intervertebrale
  • dificultăți în respirație
  • curbarea coloanei vertebrale etc.

Cât cântărește un ghiozdan plin?

Te-ai întrebat vreodată cam cât cântărește un ghiozdan plin? Toți specialiștii susțin că, în mod normal, pentru o dezvoltare cât mai armonioasă a celui mic, ghiozdanul nu trebuie să depășească 10-20 % din masa corporală a acestuia. În cazul copiilor cu probleme de greutate, procentul maxim scade spre 15 %, din cauza masei suplimentare pe care sunt nevoiți să o tragă zilnic după ei și care automat afectează coloana vertebrală.

ghiozdan copii

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, prichindeii pleacă la școală într-o zi normală cu greutăți mai mari de 4 kg în spinare. Ghiozdanul în sine, manuale, caiete, penare – toate cântăresc. Și să nu mai vorbim de zilele în care au și sportul și când această greutate se dublează sau chiar se triplează.

Din această cauză ne vedem, din nou, nevoiți să îți amintim că este foarte important ca acel ghiozdan pe care îl alegi să fie unul de bună calitate și ergonomic.

De ce să ții cont pentru a alege un ghiozdan perfect?

Dimensiune

În primul rând, ghiozdanul trebuie să fie ales în funcție pe dimensiunea celui mic. Asta înseamnă că nu trebuie să îi depășească lungimea spatelui. În caz contrar, dacă atârnă mai jos față de talia copilului, greutatea nu va mai fi susținută doar de umeri, ci va fi preluată și de zona lombară.

Bretele

Bretelele sunt și ele extrem de importante. Trebuie să vină cu suficient de mult burete, astfel încât să nu pună o presiune prea mare pe zona pe care stau în dreptul umerilor prichindelului. Totodată, ele nu trebuie să fie nici prea late (vor aluneca încontinuu) și nici prea înguste (cresc riscul apariției deformărilor osoase aplicând toată greutatea pe o suprafață prea mică).

Material

Cu cât materialul este mai de calitate, cu atât și greutatea proprie a ghiozdanului va fi una mai mică. Pentru un plus de siguranță, poți alege materiale care sunt impermeabile. În felul acesta te vei asigura că cel mic nu are cum să invoce scuza că l-a prins ploaia pe drumul spre școală și că i s-a udat caietul de teme.

Compartimentare

Compartimentarea unui ghiozdan este foarte importantă. Degeaba alegi un model cu un volum mare, dacă nu a fost bine împărțit. Buzunarele laterale și cele cu fermoar sunt foarte importante, acolo putându-se depozita lucruri mai importante și care sunt mai greu de găsit în compartimentele mari – pixuri, stilouri, cheile de acasă etc.

Preferințele copilului sunt foarte importante

ghiozdan troler

Nu contează cât de multe recenzii pozitive primește un model de ghiozdan pe internet. Dacă el nu va fi pe placul celui mic, poți să îl lauzi tu cât vrei, că tot degeaba. În special la vârstele ceva mai fragede, importanța alegerii unei variante frumos colorate și pe gustul prichindeilor este extrem de importantă, pentru a-i de termina să meargă de plăcere la școală.

De câte tipuri poate fi un ghiozdan școlar

În funcție de preferințele celui mic, vei avea mai multe opțiuni din care vei putea alege. Iată cam care ar fi principalele dintre ele:

Ghiozdan copii clasic

Acestea sunt cele mai des întâlnite variante. Vin cu prețuri de achiziție mici, dar într-o varietate foarte mare de design-uri și culori. De la ghiozdane cu Spider Man, la ghiozdane cu I Love Kitty, variantele din care vei putea alege vor fi extrem de multe.

ghiozdan clasic

Din păcate, aceste tipuri de ghiozdane vin cu anumite dezavantaje: se rup destul de repede, nu sunt aproape deloc ergonomice (cu toate că dacă sunt purtate și încărcate corect, nu vor crea probleme de sănătate), iar compartimentarea, de cele mai multe ori, lasă de dori.

Ghiozdan tip rucsac

ghiozdan tip rucsac

De cele mai multe ori această variantă este folosită drept ghiozdan liceu. Prețul de achiziție este unul destul de mare, însă vine cu avantaje multiple față de tipul prezentat anterior:

  • mai mult spațiu de depozitare și cu o compartimentare bine gândită
  • formă sport, mult mai adaptată pentru a căra greutăți mai mari fără să dea dureri de spate dacă este purtat corespunzător (nu pe un singur umăr, cum se poartă în ziua de astăzi)
  • multe buzunare și materiale folosite la construcție mai calitative

Ghiozdan anatomic

ghiozdan anatomic

Vine cu o varietate mare de culori, dar și cu o formă ceva mai adaptată spatelui celui mic, fiind foarte recomandat de către medicii ortopezi. Este drept că și prețul de achiziție este cel mai mare dintre toate modelele amintite aici, însă avantajele sunt multe:

  • confecționat din materiale bune, de calitate, făcându-l foarte rezistent și durabil
  • stă foarte bine la capitolul volum și compartimentare
  • brațele sunt bine gândite, nici prea late, dar nici prea înguste
  • dimensiuni perfecte pentru spatele prichindeilor
  • pe partea din spate vine cu mai mulți bureți moi, care asigură un confort sporit

Ghiozdan troler

ghiozdan troler

Pentru copiii care au deja probleme cu spatele și pe care vrei să îi ferești de un stres suplimentar aplicat coloanei vertebrale, tipul de ghiozdan troler poate părea soluția ideală. El este tras în urmă de cel mic, prin intermediul unui mâner. Din păcate, aceste modele vin și cu unele dezavantaje, printre care:

  • greu de tras prin ploaie, zăpadă, iarbă ori de cărat pe scări
  • face mult zgomot, care se poate să îl deranjeze pe copil, dar și pe cei din jur

Tu care crezi că este varianta ideală de ghiozdan pentru prichindelul tău? Oferă-ne părerea ta în secțiunea de comentarii.

Cât de util ți s-a părut articolul?

Click pe o stea pentru a acroda o notă

Media / 5. Număr voturi

No votes so far! Be the first to rate this post.

Numele meu este Irina Ignătescu și sunt medic veterinar cu mai bine de cinci ani experiență atât cu animăluțele de companie, cât și cu creaturile puțin mai măricele, din ferme.

Cam de doi ani am început să scriu articole pentru diverse site-uri și bloguri. Dacă la început ele erau din domeniul meu de activitate, cu timpul mi-am extins puțin zonele de interes. În prezent vei putea citi articole scrise de mine despre lifestyle, wellbeing, diete, antrenamente de fitness (în timpul liber practic și bodybuilding, atunci când nu muncesc prea mult), tehnologie, biciclete și design interior.

Bineînțeles că această listă se modifică de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le am, dorința mea fiind de o continuă dezvoltare.

Sper să îți placă felul în care scriu. Dacă nu, sunt deschisă la critici constructive, iar dorința personală este ca toți cititorii articolelor făcute de mine care doresc să îmi dea un sfat sau o idee, să o facă. Chiar voi ține cont de fiecare review în parte, pentru că doar așa putem evolua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.